Ethische inveesteringen voor een beter wereld

Klimaatverandering, overbevolking, vervuiling en ontbossing – dit zijn slechts enkele van de vele uitdagingen waar we momenteel als planeet voor staan. Hoewel onze consumptiekeuzes een verschil kunnen helpen maken, biedt ethisch beleggen een win-winoptie voor zowel de planeet als uw financiën. Met verantwoord beleggen dat consistent beter presteert dan de multisector en mainstream beheerde fondsen, zijn steeds meer mensen al op zoek naar ethische opties om duurzaamheid te ondersteunen en hun welvaart op te bouwen.

1. Ethische superfondsen
Overschakelen naar een ethisch superfonds is een van de gemakkelijkste manieren om een positieve impact te hebben met uw pensioenfondsen. Een ethisch superfonds belegt uw geld op een verantwoorde manier, door vervuilende en koolstofrijke sectoren zoals kolen, steenkool, naadgas en olie te vermijden. Het zou ook investeringen kunnen uitsluiten in industrieën met controversiële of onethische praktijken, zoals wapenindustrieën, houtkap, tabak en andere schadelijke producten.

Ethische superfondsen richten zich doorgaans op sectoren zoals schone energie, duurzame producten, gezondheidszorg, verantwoord bankieren, onderwijs en innovatieve technologie. Door je super op deze sectoren te richten, doe je niet alleen je steentje bij om de planeet te redden, maar ook om niet bij te dragen aan onethische praktijken of industrieën.

Bijvoorbeeld, een extra $50.000 geïnvesteerd in een ethisch super fonds zoals Australian Ethical, bespaart een duizelingwekkende 258 kg van de uitstoot van koolstof in de atmosfeer elke maand, wat overeenkomt met 77,5 ton koolstof tegen de tijd dat u met pensioen gaat.

2. Groene technologie
Concentratie op investeringen in groene technologie en groene innovaties is een andere manier om op verantwoorde wijze te investeren en tegelijkertijd het milieu te ontzien. In feite worden fondsen voor schone energie steeds populairder onder vermogende duizendjarigen die op zoek zijn naar manieren om duurzaam en impactvol te investeren.

U kunt beleggen via de Australische effectenbeurs of in andere soorten hernieuwbare investeringen zoals zonneprojecten of obligaties op basis van hernieuwbare energie. Als u de tijd hebt om het onderzoek uit te voeren en due diligence uit te voeren, kunt u ook direct investeren in bedrijven die hernieuwbare energie gebruiken en andere bedrijven die groene technologie gebruiken om specifieke milieuproblemen op te lossen.

Bill Gates, bijvoorbeeld, heeft miljarden dollars in batterijopslag, zonne-chemische macht, hoog-windmacht, en vrije bedrijven van de koolstofafvang van de lucht geïnvesteerd. Hoewel de meesten van ons geen miljarden te investeren hebben, kunnen degenen die slim genoeg zijn om het volgende grote groene technologiebedrijf te vinden een rol spelen in het redden van de planeet en tegelijkertijd hun financiële toekomst veilig te stellen.

3. Maatschappelijk verantwoorde fondsen
Maatschappelijk verantwoordelijke fondsen kiezen hun investeringen op basis van criteria zoals arbeidspraktijken en milieunormen en vermijden bepaalde sectoren zoals steenkool en olie. Er is enige overlap tussen maatschappelijk verantwoorde fondsen en ethische en groene technologiebenaderingen. Wel kan maatschappelijk verantwoord beleggen breder worden opgevat dan de groen-technologische benadering en iets anders in focus dan de ethische benadering.

Een maatschappelijk verantwoord fonds zou kunnen kiezen voor bedrijven die een positieve sociale en milieu-impact hebben, en dus zouden milieuvriendelijke benaderingen onder deze criteria kunnen vallen in de zin dat deze bedrijven de samenleving en de toekomst van de planeet ten goede komen. Door te kiezen voor een maatschappelijk verantwoord fonds voor uw investeringen, zult u waarschijnlijk uw steentje bijdragen aan de aarde door bedrijven met slechte milieupraktijken te vermijden.

4. Ethisch beheerd fonds
U kunt ook beleggen in een ethisch beheerd fonds, zoals u dat doet met een ethisch superfonds. Fondsen zoals Australian Ethical bieden beheerde fondsen aan die beleggingen in aandelen, onroerend goed, vastrentende waarden, contanten en meer dekken. Beheerde fondsen zijn flexibel in die zin dat u kunt beginnen met een zeer kleine belegging terwijl u erop kunt blijven vertrouwen dat uw belegging gediversifieerd is en door experts wordt beheerd.

Als een ethisch superfonds, zal uw geld in ethische sectoren en ondernemingen slechts gaan, die milieuvriendelijke sectoren, vernieuwbare energieondernemingen, en andere groene investeringen kunnen omvatten. Het fonds zou bedrijven kunnen screenen die geen ethische arbeidspraktijken, vervuilende industrieën, wapenproducten en schadelijke producten gebruiken. Ethisch kan een brede term zijn, dus de enige manier om er zeker van te zijn dat het door u gekozen fonds de planeet helpt, is om hun handvest te controleren en te vragen naar hun criteria.

5. Duurzame fondsen
Duurzame fondsen richten zich op bedrijven die zich richten op het behalen van marktconforme rendementen en tegelijkertijd positieve sociale en/of milieueffecten. Fondsbeheerders die overwegen in een onderneming te beleggen, zullen risicobeheer op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) uitvoeren door te bekijken hoe de onderneming wordt bestuurd en hoe zij de sociale en milieueffecten van haar activiteiten beheert.

Populaire sectoren voor duurzaam investeren zijn onder meer schone energie, gezondheid en welzijn, goederen en diensten voor de vergrijzende bevolking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *