Contactloos betalen. Hoe werkt het?

Bent u iemand die er een hekel aan heeft hoe lang het duurt om een transactie te verrichten met behulp van een creditcard of debetkaart? Maakt u zich veel zorgen over kaartfraude? Als dat zo is, zult u houden van contactloze betalingssystemen, die het gebruik van contactloze kaarten, stickers, sleutelhangers, mobiele apparaten en draagbare gadgets te betrekken.

In een notendop:

 • Het is veilig. U hoeft uw kaart niet aan de kassier te overhandigen. Voor de hele transactie laat de kaart u nooit de hand.
 • Het is snel. U hoeft geen pincode in te voeren of een handtekening achter te laten voor aankopen onder de $100.
 • Het is gemakkelijk. U hoeft de kaart alleen maar in de buurt van de terminal te houden.
 • Contactloze betalingen maken het leven een tikkeltje makkelijker voor de gemiddelde consument.

 

Geschiedenis

Contactloze kaarten zijn beschikbaar in Australië sinds 2006, maar het begon pas in de laatste jaren tractie te krijgen. Van de 7,6 miljoen kaarten die in 2010 werden uitgegeven, groeide het aantal in 2014 tot 18 miljoen. Nu steeds meer winkeliers contactloze betalingen accepteren, zou het totale aantal contactloze kaarten in Australië in 2019 33,9 miljoen moeten bedragen, voorspelt Timetric.

Contactloze technologie bestaat al een tijdje. In feite, het werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren ’90. De Speedpass van ExxonMobil was het allereerste contactloze betalingssysteem en werd in 1997 geïntroduceerd. Zoals u kunt verwachten, was deze technologie in die tijd behoorlijk revolutionair. Automobilisten hoefden alleen maar met hun Speedpass te zwaaien als ze op de deelnemende Mobil-stations voor hun gas moesten betalen.

Niet lang nadat Mobil de technologie had geïntroduceerd, kwam BPAY met een betaalsysteem waarmee gebruikers hun transacties konden afhandelen via de telefoon of online bankfaciliteit van een financiële instelling. Dit werd in hetzelfde jaar geïntroduceerd als Speedpass.

In 2004 introduceerden de technische bedrijven Sony en Philips nieuwe technologieën in de betaalmethode. Samen met het Near Field Communication Forum ontwierpen zij een systeem dat de veiligheid van nabetalingen verhoogt. Dit maakte de weg vrij voor diverse draadloze betalingen, waaronder Google Checkout, dat in 2006 uitkwam. In het volgende jaar zette PayWave nieuwe stappen met de introductie van een bijna naadloze betaalervaring.

Contactloos betalen werd in 2011 geïntroduceerd op mobiele apparaten. De eerste mobiele telefoons die MasterCard PayPass of Visa PayWave ondersteunen kwamen dat jaar uit. Met de wijdverbreide acceptatie van gsm’s hebben tech reuzen en financiële instellingen zich verder ingespannen om contactloze mobiele betaalsystemen te ontwikkelen. En vandaag de dag zie je deze technologie uitbreiden naar draagbare technologie.

Hoe werken contactloze betaalkaarten?

Betaalkaarten worden geleverd met een ingebouwde chip en een radioantenne die informatie van en naar de betaalautomaten stuurt. Hierdoor kunnen consumenten hun kaarten over toonbankterminals laten wapperen.

Hoewel de betalingsprocedure contactloos is, zal het borstelen tegen een terminal u niet per ongeluk betalen voor iemand anders aankopen. De kaart moet een paar centimeter van de terminal vandaan worden gehouden.

Elk van deze kaarten kan contactloos zijn:

 • Creditcards. Als u een creditcard gebruikt voor contactloze betalingen, zullen de transacties reflecteren op uw creditcard. Zelfs als u een aan de kaart gekoppelde spaar- of transactierekening hebt, worden betalingen alleen als krediet weergegeven. U moet het geleende bedrag dus binnen een bepaalde termijn terugbetalen.
 • Betaalkaarten. Contactloze betalingen via debetkaarten halen geld op van uw transactie- of spaarrekening. Als u het geld op uw bankrekening wilt gebruiken, steekt u de kaart bij het afrekenen in een EFTPOS-apparaat en kiest u een spaar- of betaalrekening.
 • prepaid kaarten. Transacties kunnen alleen worden getrokken uit het specifieke bedrag dat u op de kaart hebt opgeslagen.
  Voordat u uw eerste contactloze betaling kunt uitvoeren, moet u de functie activeren door chip- en PIN-transacties uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat u de eigenaar van de kaart bent. Deze stap dient ook als een veiligheidsmaatregel om het risico van fraude te verminderen.

Deze methode is absoluut handig voor u, omdat u niet hoeft te vegen uw kaart op de terminal. Voor betalingen van minimaal $100 hoeft u zelfs geen pincode in te voeren en hoeft u ook geen handtekening achter te laten. Maar voor aankopen die dat bedrag overschrijden, bent u verplicht om te doen een van deze.

Om een transactie te maken, informeert u de handelaar van uw voorkeur van de wijze van betaling. U hoeft alleen maar de aanwijzingen op het scherm te volgen en het bedrag te controleren. Houd de kaart ten slotte enkele centimeters van de terminal vandaan en wacht op een bevestigingsbericht, een knipperend lampje of een pieptoon. Deze geven aan dat de transactie succesvol was.

Enkele van de belangrijkste financiële instellingen die momenteel contactloze betalingssystemen aanbieden, zijn Visa, MasterCard, Barclays en JPMorgan Chase.

Is mijn kaart een contactloze kaart? Hoe weet u of uw kaart contactloos is?
Contactloze kaarten zijn verkrijgbaar bij verschillende kaartuitgevers. American Express, bijvoorbeeld, biedt de contactloze functie op de meeste van haar consumentenkaarten en een handvol visitekaartjes.

U kunt zien of uw kaart contactloos is door de achterkant te controleren. Als het bij de chip wordt geleverd en met het universele contactloze symbool wordt gemarkeerd, dan is het contactloos.

Voegt de winkelier toeslagen toe op uw aankopen?

Contactloze transacties kunnen detailhandelaren meer in het bijzonder kosten wanneer u ervoor kiest om te betalen met krediet in plaats van met sparen of cheque. Niet alle handelaren zullen een toeslag toevoegen voor kaartbetalingen, maar degenen die dat wel doen kunnen een toeslag in rekening brengen die tussen 0,5% en 1,5% van het bedrag van een aankoop ligt.

Weet dat het bedrijven bij wet verboden is om buitensporige toeslagen in rekening te brengen voor debet-, creditcard- en prepaidcardtransacties. Als u handelaren betrapt die dit doen, meld ze dan bij de autoriteiten.

Hoe lang duurt het voordat een contactloze betaling van uw account komt?
Afhankelijk van de bank kunnen de transacties twee of drie werkdagen later op uw saldo verschijnen. Sommigen nemen wel vier dagen in beslag om uw spaarrekening af te schrijven. Andere nemen nog meer tijd in beslag.

Zijn contactloze kaarten veilig?

In vergelijking met kaarten met magneetstrip zijn contactloze betaalkaarten veiliger.

Contactloze betalingssystemen worden veiliger geacht dan conventionele betalingssystemen omdat de gegevens die met deze kaarten worden verzonden, zijn versleuteld en alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerde contactloze lezers.

Zoals reeds vermeld, kunt u uw kaart de hele tijd dat u de transactie uitvoert vasthouden. Het invoeren van uw pincode is niet eens nodig. Versleutelingstechnologie beschermt de gegevens van kaarthouders, waardoor het bijna onmogelijk wordt om informatie te stelen tijdens transacties.

Bovendien kunnen contactloze terminals slechts één transactie tegelijk uitvoeren. Elke transactie moet worden voltooid of geannuleerd voordat een andere kan gebeuren. Dat betekent dat u betalingen op geen enkele manier kunt verdubbelen.

Ondanks deze waarborgen hebben zich in Australië gevallen van frauduleuze transacties voorgedaan. Forbes zei dat een Android-app kan omzeilen de ingebouwde beveiliging van kaarten, kloon de kaart binnen enkele seconden en de informatie gebruiken om frauduleuze aankopen uit te voeren. Blijkbaar kunnen scanners die iedereen online kan kopen ook informatie van kaarthouders stelen.

Bovendien kan iedereen die een NFC-lezer (near field communication) heeft, toegang krijgen tot informatie zoals het kaartnummer en de vervaldatum ervan door simpelweg naar iemand te gaan met een contactloze kaart.

Banken zullen uw transacties routinematig onderzoeken om te controleren of er niets bijzonders aan de hand is. Zij zullen automatisch uw informeren of sturen u een vraag als er iets opvalt.

Als de kaart verloren of gestolen is, informeer dan uw bank zodat zij de kaart kunnen blokkeren. Zij kunnen de kosten dragen als er frauduleuze transacties plaatsvinden, d.w.z. als u de bescherming van de kaart hebt verzekerd en als u de bank onmiddellijk op de hoogte hebt gebracht van het verlies.

Tap-and-go fraude is laag in Australië. Het kost ongeveer 2¢ voor elke $100-transactie, wat slechts een derde is van de kaartfraude op de internationale scène.

Portemonnee voor contactloze kaarten: Is dat nodig?

U kunt de extra maatregelen nemen om gegevensdiefstal te voorkomen. Om uw informatie te beschermen, kunt u uw kaart in blikken folie wikkelen voordat u deze in uw portemonnee opbergt of u kunt uw portemonnee met folie belijnen. Als u minder paranoïde wilt kijken, kunt u altijd een NFC blokkerende portemonnee kopen.

Maar is dat allemaal wel nodig?

Als je Richard Koch, Hoofd Beleid voor de UK Cards Association, vraagt, zou hij je waarschijnlijk vertellen dat er niets is om je zorgen over te maken. Een paar jaar geleden, toen deze methode van diefstal voor het eerst onder de aandacht van de reguliere media, zei hij dat de technologie alleen slaagt in het verkrijgen van de kaart nummer en de vervaldatum, die altijd gemakkelijk bereikbaar zijn geweest. Deze informatie wordt immers op de voorkant van een kaart weergegeven.

Volgens Koch hebben de meeste winkeliers meer dan een kaartnummer en vervaldatum nodig om een transactie te verwerken. Handelaren vragen gewoonlijk uit voorzorg om de beveiligingscode van de kaart of het adres van de kaarthouder. Detailhandelaren die dit niet doen, zullen aansprakelijk zijn in geval van frauduleuze transacties.

Hoeveel kunt u uitgeven aan een contactloze kaart?

Contactloze aankopen hebben een zogenaamde floor limit, het maximale bedrag per transactie. In Australië hebben banken zoals ANZ een limiet van $100 per vloer. Zolang de aankopen dit nummer niet overschrijden, hoeft u uw PIN-code niet in te voeren. Voor transacties die deze limiet overschrijden, is echter een PIN-code vereist.

Omdat voor dit systeem niet echt een handtekening of een PIN-verificatie nodig is, stellen banken deze limieten doorgaans in. Het bedrag varieert ook tussen de banken.

Wat gebeurt er als u een contactloze kaart verliest?

Hoewel het transactieproces zeer eenvoudig is, worden contactloze kaarten op verschillende manieren beschermd.

Als het wordt gestolen, zullen de dieven niet in staat zijn om het te gebruiken naar hun hart. Banken stellen vaak een limiet aan het aantal keren dat een kaart mag worden gebruikt of aan de waarde van de transacties voordat een kaarthouder wordt gevraagd het chip- en PIN-proces te gebruiken.

Stel uw bank zo snel mogelijk op de hoogte als uw kaart verloren of gestolen is, zodat ze die kaart kunnen blokkeren. In geval van frauduleuze transacties kan u niet aansprakelijk worden gesteld voor de geleden verliezen, aangezien u de nodige voorzorgen hebt genomen om de kaart te beschermen en om het orgaan op de hoogte te brengen zodra u merkte dat deze ontbrak.

Hoe kunt u de contactloze betalingsfunctie van debetkaarten uitschakelen?
U kunt de contactloze functie van uw chipkaart uitschakelen. Als u in het bezit bent van een Mastercard Tap & Go of Visa payWave, kunt u deze uitschakelen via NetBank en de CommBank app.

Via NetBank kunt u de functie hier uitschakelen:

 • Aanmelden bij NetBank.
 • Toegang tot de instellingen.
 • Klik op de optie Beveiliging.
 • Kaartinstellingen selecteren.
 • Kaart kiezen.
 • Vergrendel de contactloze kaartbetalingsfunctie.
 • Gebruik de CommBank app om de functie uit te schakelen:
 • Meld u aan bij de CommBank app.
 • Selecteer het menu Kaarten.
 • Kies welke kaart.
 • Klik op de badge Instellingen.
 • Schakel de functie uit onder Beveiligingsinstellingen.

Wanneer u dit opnieuw wilt gebruiken, kunt u dezelfde procedures volgen, maar natuurlijk moet u de contactloze functie bij de allerlaatste stap activeren.

Hoewel u op dit moment misschien bang bent om dit uit te proberen, kan de samenleving uiteindelijk invloed op u hebben om de verschuiving te maken.

Contactloze betalingssystemen worden steeds populairder, vooral in Australië. In een studie die in 2016 door de RFi Group werd uitgevoerd, had Australië zelfs het hoogste gebruik van contactloze kaarten onder de 16 onderzochte landen, waaronder de VS en het VK.

Dat is niet verwonderlijk, want zowel de private als de publieke sector zijn geïnteresseerd in de technologie. Onlangs is bevestigd dat New South Wales, Queensland en Perth deze betaalmethode uitproberen op het openbaar vervoer. Ondertussen, overwegen Adelaide en Victoria mobiele betalingsmethodes voor openbaar vervoer.

Als u toevallig in deze gebieden woont, misschien moet u deelnemen aan deze proef. Het woon-werkverkeer moet u informeren over hoe gemakkelijk en gemakkelijk contactloos betalingen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *